string(9) "claudebot"

Begroting omhoog naar 21,5 miljoen euro.

Maandag 03 augustus 2015 om 17:39

Op de jaarlijkse persdag werd onder meer bekend dat de begroting van FC Groningen voor het seizoen 2015/2016 is vastgesteld op 21,5 miljoen euro, waarbij een verwachte winst van 1,5 miljoen euro in de reguliere exploitatie is bestemd voor de reserves van de club.

Maandagmiddag werd, in de Noordlease Business Corner, door alle aanwezigen op de jaarlijkse persdag een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van clubicoon Piet Fransen, die afgelopen weekend op 79-jarige leeftijd overleed. “We zijn het seizoen zondag in Amsterdam gestart met een nederlaag in de Johan Cruijff Schaal, maar deze wedstrijd werd toch overschaduwd door het overlijden van Piet Fransen,” aldus algemeen directeur Hans Nijland.
Terugblik
Nijland begon vervolgens met een terugblik op het seizoen 2014/2015 dat ‘in vele opzichten uitstekend’ was verlopen, met een achtste plek op de ranglijst en natuurlijk de bekerwinst. “Helemaal geweldig was de kwartfinale, de halve finale en de finale van de beker. Met als hoogtepunt de bekerwinst in de Rotterdamse Kuip. Tot de laatste stoel was het stadion uitverkocht en we wonnen met 2-0. Om de beker vervolgens mee te kunnen nemen, was geweldig. De huldiging was groots, fantastisch en is ordentelijk verlopen. We worden hierop nog dagelijks aangesproken.”
Stijging
In het huidige seizoen 2015/2016 speelt FC Groningen minimaal drie Europese thuis- én uitwedstrijden. Werden er afgelopen jaargang nog zo’n 12.200 seizoenkaarten verkocht, inmiddels staat de teller op 13.652. “Dat is dus al bijna 1.500 meer dan de eindstand van vorig seizoen en het is gerechtvaardigd om aan te nemen dat het totaalaantal zal uitkomen op ongeveer 14.000.”
“Ook commercieel hebben we een stijgende lijn te pakken. De laatste skybox is vandaag verkocht voor het seizoen 2015/2016 en daarnaast hebben we weer een prachtig nieuw innovatief plan (HEALTH i PORT – red.) uit te rollen. Zo is FC Groningen naast het voetbal ook op andere terreinen succesvol.” Commercieel directeur Robbert Klaver meldde later dat de commerciële begroting 200.000 euro hoger ligt dan afgelopen seizoen. Bovendien is 80% van de getekende contracten momenteel voor drie jaar.
Medio 2017
De plannen voor het trainingscomplex waren de afgelopen jaren vast onderdeel van de persdag en vandaag (maandag) is voor het eerst getraind op de nieuwe velden van Sportpark Corpus den Hoorn. “Ook het TopsportZorgCentrum gaat er komen. Het is geaccordeerd binnen de gemeenteraad en begin 2016 gaat de spade de grond in. Gerard Kemkers is hiermee volop bezig. Hieraan gekoppeld is ook de herstructurering van onze balans. Het centrum dat medio 2017 geopend moet worden, telt 2.300 m2 en vier etages. In de tussentijd nemen het eerste elftal en de Beloften hun intrek in het Corpushuys, de voormalige ‘oude ALO’. Ook dat is vandaag (maandag – red.) in gebruik genomen.”
Begroting
De begroting stijgt van 17,2 naar 21,5 miljoen euro. Het spelersbudget gaat omhoog van 5,7 naar 6,0 miljoen euro. “Binnen de begroting is een winst van 1,5 miljoen euro voorzien. We schrijven dus zwarte cijfers. Deze winst staat los van eventuele transferresultaten en betreft dus de reguliere exploitatie. De hoogte wordt sterk beïnvloed door het bereiken van Europees voetbal. We zullen 1,5 miljoen euro reserveren en dat is ook noodzakelijk, want het is niet te veronderstellen dat we zomaar even elk jaar de groepsfase van de Europa League zullen spelen.”
Met het aantrekken van Jesper Drost, overgenomen van PEC Zwolle, is de selectie rond. “We zullen pas weer in actie komen als er een speler of spelers zullen worden getransfereerd. Rest mij niets anders dan iedereen een geweldig voetbalseizoen 2015/2016 te wensen.”

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Strijd op het Shuffleboard

2 dagen geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

4 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus