string(9) "claudebot"

B1-trainer Marcel van Buuren: “Ontwikkelen blijft toch voorop staan”.

Maandag 23 februari 2015 om 22:25

Alle jeugdteams van RVO FC Groningen/Cambuur strijden aanstaande zaterdag om de punten.

De B-junioren kennen een uitstekende start van de tweede seizoenshelft. De ploeg won alle drie gespeelde wedstrijden en heeft als enige nog de volle buit. Dat staat in schril contrast met de najaarscompetitie waarin de groenwitten op een achtste plaats eindigden. Daardoor wist men voor de Kerstdagen al dat promotie naar de eredivisie niet mogelijk zou zijn. Een teleurstelling dus voor FC Groningen B1.
“Dat was het inderdaad,” zegt trainer Marcel van Buuren. “Vorig seizoen zijn we gedegradeerd naar een etage lager. Maar je bent wel FC Groningen en dan wil je zo hoog mogelijk spelen. Dus is het jammer dat we niet bij de beste vier teams zijn geëindigd. Alleen dan hadden we kans om volgend seizoen terug te keren op het hoogste niveau.” 
Het verhaal van de eerste seizoenshelft is wrang. De ploeg werd nooit echt weggespeeld maar wist zelf ook niet te overtuigen. De vijf verliespartijen gingen allen verloren met één doelpunt verschil. Van Buuren daarover: “Als we kijken naar de top-4 dan vond ik NEC de beste ploeg. Maar die andere drie teams waren niet sterker dan wij. Aan de andere kant waren wij niet sterk genoeg om van hun te winnen. De wedstrijden zelf waren wel momentopnames omdat we maar eenmaal tegen elkaar speelden.”
Dit voorjaar komt de FC uit in de zogeheten Eerste Divisie Laag. Daarin spelen die teams die in de najaarscompetitie op de plaatsen 5 tot en met 12 zijn geëindigd. Handhaving in de Eerste Divisie is dus het doel en daarvoor moet FC Groningen B1 een plaatsje bij de eerste vijf zien te bemachtigen. “De top-5 is zeker het doel. Als je dat niet haalt dan speel je volgend seizoen op een wel heel erg laag niveau,” vertelt Van Buuren.
“Daarnaast willen we jongens naar de A-jeugd brengen en daarna nog een stap verder. Het is dus belangrijk dat de jongens zich verder zullen ontwikkelen. Dat blijft voorop staan. Uiteindelijk gaat ontwikkeling en een goede klassering echter ook samen. Als spelers zich doorontwikkelen komt dit ten goede van de teamprestatie. Dit zal dan uiteindelijk weer tot betere resultaten leiden.”
Drie gespeeld, drie gewonnen. En dat na een valse start want de eerste drie wedstrijden in het nieuwe jaar werden afgelast. Toen FC Groningen B1 aan het eerste duel begon had tegenstander Excelsior B1 al drie duels gespeeld en die ook allemaal gewonnen. “Best knap tegen een ploeg die in het ritme van het winnen zat,” begint Van Buuren. “Daarna speelden we een hele sterke wedstrijd bij De Graafschap waarin we geen kans weggaven. Vorige week trokken we die lijn door tegen Alphense Boys.”
Quick Boys uit Katwijk is zaterdag de vierde opponent. De ploegen troffen elkaar vier maanden geleden ook al op Corpus den Hoorn. Destijds werd het een simpele 3-0 zege. “Een amateurclub wil altijd graag winnen van een BVO. Kom je achter dan werkt dat bij hun als een soort doping en krijgen ze nog meer energie. Dat moet je dus voorkomen. In dat soort duels moet je geduldig blijven, tempo maken en aan de bal zorgvuldig zijn. Daarnaast moet je altijd waken voor onderschatting,” besluit Marcel van Buuren.
Teams Locatie Groningen
Programma (thuis):
FC Groningen B1 v Quick Boys B1 (14.45 uur)
FC Groningen C1 v Vitesse C1 (13.15 uur)
FC Groningen C2 v VVV/Helmond Sport C2 (11.15 uur)
FC Groningen D2 v Frisia D1 (09.30 uur)
Programma (uit):
Brabant United A1 v FC Groningen A1 (14.30 uur)
FC Volendam B2 v FC Groningen B2 (12.00 uur)
Vitesse D1 v FC Groningen D1 (12.00 uur)
Teams Locatie Leeuwarden
Programma (thuis):
SC Cambuur C2 v Willem II C2 (13.00 uur)
Programma (uit):
SC Heerenveen D1 v SC Cambuur D1 (11.00 uur)

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Strijd op het Shuffleboard

2 dagen geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

4 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus